måndag, april 03, 2006

Feministiskt initiativs valmanifest


Feministiskt initiativ med Gudrun i spetsen har nu gått ut med vilka frågor de ska driva i valrörselsen. Det är fem svepande påståenden med liten verklighetsförankring.

1. Kvinnors löner måste höjas!
Att kvinnor idag i snitt tjänar mindre än män är helt klart. Men en av de största anledningarna till detta är att kvinnor jobbar inom den offentliga sektorn vilken inte är konkurrensutsatt. Det är lätt att jämföra en (kvinnlig) undersköterska på en vårdcentral med en elektriker på samma vårdcentral och säga att det är sjukt att han tjänar mer än henne - trots att hon jobbar med människor! Men det man då glömmer är att han lika gärna kan byta jobb och installera värmepumpar där företaget betalar vad de måste för att kunna attrahera kompetenta värmepumpsinstallatörer till företaget. Hon kan bara byta vårdcentral vilken också verkar i en planekonomi där lönen antagligen lika sketen som förut.

2. Mäns våld måste upphöra!
Jag håller med till 100%. Men jag tycker även att allt våld måste upphöra. När en man blir misshandlad blir det inte mindre värre för att hans antagonist är av samma kön. Samtidigt är det mycket störra chans att bli misshandlad som kille. År 2004 anmäldes
22 700 misshandlar mot kvinnor och ca 67 000 mot män. Ett systematiskt förtryck?

Fi vill också att en kille ska ha
samtycke från tjejen innan sex. Annars våldtäkt. Ska tjejen skriva på en fullmakt innan? Annars kan det bli bevisproblem i rätten när ord står mot ord. Man kan ju hoppas att lagen inte ska gälla retroaktivt, då skulle nog nio av tio män skickas in i Kumlas bunker.

3. Föräldraförsäkringen måste individualiseras!
Alltså att män ska vara hemma lika mycket med barnen. Det enda konkreta förslaget. De glömmer bara att föräldraförsäkringen innehåller ett maxtak på hur mycket man får ersättning varje månad. Det är fortfarande så män i större utsträckning tjänar mer och om man då ska tvinga mannen (eller kvinnan om hon gör karriär) att vara hemma halva tiden så kan detta inkomsttapp ruinera familjer som t ex investerat i en dyr bostad.

4. En värld fri från diskriminering måste vara grunden!
Låter skitbra men hur?

5. Samhällsbyggandet måste ske utifrån kvinnors villkor!
Alltså ett samhälle helt baserat på kvinnor. Om ett par år skulle nog Fi få byta namn till Mi (manligt initiativ) för att få bort diskrimineringen Fi har skapat.

Fi vill alltså: Höja kvinnors löner, korta arbetsdagen, satsa på polis och säkerhet, ha bättre arbetsmiljö, bättre och billigare bostäder och mer samhällsservice. Låter bra men det saknas tyvärr idéer på hur de ska finansiera jättekalaset.

  • Bloggtoppen.se BlogRankers.com