torsdag, april 20, 2006

De sista dödsryckningarna från Bolaget


Systembolaget har i dagarna lanserat en "undersökning" där man kan se om man är för ett alkoholmonopol eller inte. Det går till så att man ringer 0771- 12 13 14 och svarar på fem frågor. Sen ringer Anitra Steen upp en (hoppas vid gud att jag verkligen fick prata med henne personligen efter utskällningen jag levererade) och berättar resultatet.
Frågorna jag fick besvara var:

1. Hur viktig är det för dig att kunna köpa alkohol i din affär?

2. En av ideerna med Systembolaget är att man ska kunna se till att kundera är lite återhållsamma och inte köper mer än vad de hade tänkt. Vad tycker du om lockerbjudanden och mängdrabatt?

3. En annan konsekvens av att inte ha ett vinstintresse är att man kan ha ett stort utbud. Tycker du det är viktigt att det finns många olika sorter att välja?

4. Är det viktigt för dig att alkohol säljs med hård ålderskontroll så det är svårt för tonåringar att handla?

5. Ingen vad exakt vad som skulle hända med alkholkonsumtionen om den fick säljas fritt men en enligt en rapport från Folkhälsoinstitutet säger att mängden skulle öka med 3,5 liter vodka per svensk och år. Är du bekymrad över att alkoholkonsumtionen ska öka i Sverige?

Lite sammanfattat blev jag stämplad som en langare som gillar litet urval och älskar alkoholister. Man utgår ifrån att halva Sverige kommer supa sönder sig och langa till höger och vänster om Monopolet försvinner. Utbudet kommer också att minska. Vad säger att Systembolaget försvinner (så man inte kan välja på bolagets utbud) om andra affärer också får börja sälja. Är de verkligen så värdelösa att de kommer konka om det kommer konkurrens (antagligen är det det de är rädda för)? Och varför skulle ICA vara sämre på att kolla leg. Det är väl inte svårare och göra lite sticktester och om en affär inte kollar leg så får de inte sälja mer.

När man svarat på dessa frågor så ringer Anitra upp dig och berättar vad DU tycker om monopolet. Om man exempelvis svara negativt till Systembolaget på alla frågor så blir svaret ungefär så här: Hejsan det här är Anitra Steen. Du tycker det inte är viktigt att man kollar leg. Kanske är du principellt mot allt som inskränker din frihet. Jag är också för frihet men inte när det gäller något så viktigt som alkohol. Hejdå.

Så om jag är för hård legkoll så är jag automatiskt för bolaget? Skitsnack!

Inte är det konstigt att sossarna vinner val efter val när deras reklambudget utgörs av alla statliga företags tillgångar. Budskapet med testet följer ju sossarnas partilinje och nu vill de inför valet övertyga det svenska folket att de har rätt.


------------------------------------------------------------------------------------
Timbro har skrivit en rapport om problematiken i att statens bolag driver "folkbildningskampanjer".

6 Comments:

At 2:34 fm, Anonymous David said...

Så rätt. Argumentet att skydda befolkningen från risker genom monopol är fel. Om vi ska vara konsekventa på det så kanske det är lika bra att lägga alla farliga varor under statlig kontroll, exempelvis tobak. Vad följer efter det? Snabbmat?

 
At 6:11 em, Anonymous Anonym said...

"Jag är också för frihet men inte när det gäller något så viktigt som alkohol."

Hon pratar som Freivalds tror jag bestämt

"Jag är för yttrandefrihet men inte när det gäller ..."

 
At 8:01 em, Anonymous Anonym said...

Anitra säger att hon är för konkurrens men inte när det gäller alkohol. Det är klart att hon är för monopol när hon har en klar personlig vinning. Eftersom det inte finns konkurrenter räcker det att hon jobbar halvtid. Resten av tiden kan hon ägna åt att köpa fina saker till herrgården. Riktiga företagsledare får bra betalt om de kan prestera bättre än konkurrenter!

 
At 8:05 em, Anonymous Anonym said...

Frågan är hur man kan komma till rätta med detta. Det bör vara något straffrättsligt.

 
At 8:09 em, Anonymous Mikael said...

Kan man JO-anmäla saken? Ligger det verkligen i Systembolagets uppdrag att bedriva politisk propaganda? Och i så fall, vad säger att de måste vara för monopolet?

 
At 10:19 fm, Blogger Per & Britt said...

Hej, tänkte bara berätta att vi citerar dig här:
http://monopolet.blogspot.com/

 

Skicka en kommentar

<< Home

  • Bloggtoppen.se BlogRankers.com