torsdag, mars 30, 2006

Är Sverige en demokrati?


De senaste 73 åren har Socialdemokraterna varit i regeringsställning 64 år. Vad innebär nu detta? Jo sossarna har kunnat tillskansa enorm utomparlamentarisk makt. Om de skulle förlora valet i höst så kontrollerar de ändå stora delar av Sverige. Denna makt heter arbetarrörelsen.

Arbetarrörelsen består bland annat av:
  • LO. Landsorganisationen med nära två miljoner medlemmar är i det närmaste en gren av SAP och driver gemensamt en valkampanj med sossarna. Varje år betalar LO ett antal miljoner till sossarnas partikassa. Fram till i början av 1990-talet var man tvångsansluten i SAP om man ville vara med i LO. SAP har genom åren gett LO mer och mer makt och LO har in sin tur stött sossarna på alla möjliga sätt. Tjänster och gentjänster. Ordföranden Wanja Lundy Wedin sitter även i Socialdemokraternas styrelse. LO äger 50,1% av Aftonbladet.

  • KF. Kooperativa förbundet är även en viktig del av arbetarrörelsen. Det ägs formelt av medlemmarna men kontrolleras i praktiken i SAP. Nina Jarlbäck (fd. kommunalråd (s) i Eskiltuna) är ordförande och Jan Andersson (fd. landstingsråd (s). I styrelsen sitter även fler socialdemokrater. KF äger 42% av COOP norden och kontrollerar också Akademibokhandeln, Nordstedt förlag och Bokus.

  • Folksam är ett av Sveriges största försäkringsbolag. Anders Sundström (fd. minister (s)) är VD. Wanja Lundy Wedin (ordförande LO, men i SAP:s partistyrelse) är ordförande Folksam sak. Nina Jarlbäck ( ordförande KF, fd. landstingsråd (s) Eskiltuna) ordförande Folksam liv. Alla i styrelsen har dessutom bakgrund inom s.

  • OK. Äger 50% av OK-Q8 AB vilket omsätter ca 17 miljarder var år. Ordförande är Ines Uusmann (fd. kommunikationsminister (s)). Även fler sossar sitter i styrelsen

  • HSB. Hyresgästernas sparkasse- och byggnadsförening har cirka 500 000 medlemmar och kontrollerar därigenom en stor del av Sveriges lägenheter. Ordförande är Gun-Britt Mårtensson (fd. kommunalråd (s) Östersund). Dessutom har fler i styrelsen s bakgrund.

  • Fonus. Sveriges största begravningsfirma. Ägs till största delen av fackföreningarna med LO:s Jörgen Andersson som orförande.

  • Riksbyggen ägs tills 42% av LO, 2,5% av KF. Ca en halv miljon människor bor i Riksbyggens lägenheter. Ordförande är Hans Tills (ordförande Byggnads, i sossarnas partistyrelse). Gav 2004 ca 50 miljoner till sina ägare (läs LO, läs socialdemokraterna). Äger t. ex äventyrsbadet Sydpoolen i Södertälje.

Det man kan se är att de olika förbunden och företagen tväräger varandra. Många med sina medlemmar som ägare men detta blir ett sådant svagt ägande så i praktiken blir det andra delar av arbetarrörelsen som bestämmer. Gemensamt har de att socialdemokrater sitter på de flesta stolarna.

Till detta kan läggas utnämningspolitiken vilken innebär att 64% av styrelseledamöterna i Sveriges högskolar kommer från vänstern och att 54% av expolitikerna med statliga toppjobb är sossar.

Jag kommer närmast att tänka på en kommunistisk diktatur där ett parti kontrollerar och äger det mesta.

------------------------------------------------------------------------------------------

Jag rekommenderar Enpartistaten som tar upp detta mycket utförligt.

Om jag missat något så är det bara att höra av sig!

3 Comments:

At 3:49 em, Blogger Staffan said...

Har du missat något?

Ja, en sak har du fått bakvänt, det är inte socialdemokraterna som skapat arbetarrörelsen. Det är tvärtom arbetarrörelsen som har en politisk gren som är SAP. Den fakliga grenen heter LO. För att fattiga arbetare i början av 1900-talet skulle ha råd att köpa mat skapades kooperationen (konsum) så att vinsterna från matförsöljningen inte skulle falla i en enda rik affärsägares fickor.

För att kunna erbjuda utbildning som också tog upp områden som arbetarna skulle kunna ha nytta av i kampen för rättvisa bildades ABF. Osv...

Arbetarrörelsen är i sig inget unikt. Bildningsförbund finns tex inom andra rörelser också. Det är inget märkligt.

 
At 3:56 em, Blogger NaturrutaN said...

Säg att arbetarrörelsen skapat SAP så är ändrar det ändå inte det faktum att Sveriges största parti är med i en koncern som kontrollerar stora delar av Sverige.

Anledningen till att jag inte tog upp ABF är att den har motsvarigheter i andra partier. Det är allt det andra som är märkligt.

 
At 7:01 fm, Anonymous Erik Laakso said...

Hejsan, jag vill börja med att publicera en ursäkt och ett förtydligande.
Det var din text som fick mig att specificera och formulera min text om arbetarrörelsens sammansättning. Men jag menade inte att det var du som var "dissident", motståndsman och rättshaverist. Snarare var det riktat till en del av de besökare som konstant kritiserar i högljudda ordalag på ett obalanserat sätt.
Den andra länken, Debattforum, rymmer mycket av den kategorin.
Därför ber jag om ursäkt att du blev utpekad i så kraftigt negativa ordalag.
Mvh Erik Laakso

 

Skicka en kommentar

<< Home

  • Bloggtoppen.se BlogRankers.com