onsdag, mars 22, 2006

Jämtin, nepotism, och inkompetens

Så var det dags. Laila Freivalds har avgått efter frekvent inkompetens och nu söks ivrigt efter en efterträdare. Många spekulationer har förekommit under dagen och enligt flera medier nämns nuvarande biståndsminister Carin Jämtin som en stark kandidat. Jämtin som tidigare illustrerat sin imponerande kunskap inom internationella relationer (se klassiskt citat nedan) verkar falla Göran Persson i smaken då detta följer ett tydligt mönster av klassisk nepotism. Minns utnämningen av Leni Björklund till posten som försvarsminister.

"Vad är ett demokratiskt land? Det är en sådan fråga som även professorerna på de kändaste universiteten tvistar om. De enda demokratier som finns i världen är väl Sverige och Norge och några stycken till."
- Carin Jämtin, 2003

Således uppstår frågan om Carin Jämtin är lämplig att verka för svenska utrikesintressen i en världspolitik som är aningen mer komplex än Jämtins perceptionsförmåga av demokratiska värderingar? Jämtin har öppet och intensivt kritiserat Israels fortgående konstruktion av den barriär som har för avseende att skydda Israels invånare. Hennes fundamentala oförmåga att acceptera den dynamik som under årtionden succesivt utformats i Mellanöstern ingjuter tvivel i hennes kapacitet att effektivt föra en rationell utrikespolitik. Jämtin anser att Israel måste demilitarisera de zoner som gränsar mot Jordanien. Om Carin läser på lite om grundläggande historia (gärna kapitlet om Sex-Dagars-kriget,1967 och Yom Kippur, 1973) så kommer hon snart till slutsatsen att detta är en omöjlighet ur säkerhetssynpunkt. Det är en fråga om nationellt intresse snarare än liberala utopier.

Vidare så skulle det vara intressant att veta var Jämtin står i frågan om situationen i Iran. EU (som inte varit alltför nöjda över Jämtins ställningstaganden till Hamas) står inför allt viktigare ställningstagande och bör föra en aktiv politik med målet att desarmera Irans nukleära ambitioner. Om situationen fortlöper i den nuvarande riktiningen så är det sannolikt att Europa, Israel, och USA kommer att stå inför en allvarlig kris inom kort. Jag betvivlar starkt Carin Jämtins förmåga att kunna påverka en sådan utveckling, iallafall i en positiv bemärkelse, om situationen skulle leda till detta.

Carin Jämtin duger knappt till att dela ut pengar till välgörande ändamål (bistånd till terrororganisationer är rent förkastligt) så varför ens överväga henne till en post med otroligt stort inflytande över framtida (nåja, 6 månader) svensk utrikespolitik? Nepotism eller ren och skär inkompetens, Persson?

  • Bloggtoppen.se BlogRankers.com